
NDSM
projectleiding Ferrotopia
Ferrotopia een kunstinstallatie in de openbare ruimte, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum inéén. De kunstinstallatie is een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Onderdelen hiervan waren gedurende de afgelopen drie jaar al te zien op de Ruhrtriënnale in Bochum (Duitsland) en bij het Centre Pompidou in Parijs (Frankrijk). Op de NDSM-werf wordt daarbij ook een nieuw werk gepresenteerd; het Valhamerhuis, een plek voor destructie en recycling. Het ensemble wordt afgemaakt met de unieke Happy Gietloods, een volledig ingerichte en bedrijfsklare metaalwerkplaats, smederij en gieterij.
Inhoudelijk Projectleider Kunst
Stichting NDSM-werf beheert het circa 10 ha. grote buitengebied van de NDSM-werf en heeft zich voorgenomen om de wereld – maar in ieder geval Amsterdam – te overtuigen van de unieke status van de voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord als plek van blijvende tijdelijkheid en van creatief experiment.
Binnen het kunstprogramma van de Stichting vallen o.a. beeldbepalende kunstprojecten met internationale uitstraling en samenwerkingen met prestigieuze partners en cross-over projecten waarmee verschillende publieksgroepen samengebracht worden die elkaar elders niet zouden ontmoeten. De Stichting onderstreept hiermee bovendien de unieke mogelijkheid die de context van de NDSM biedt met betrekking tot een andersoortige kunstprogrammering: buiten de muren, buiten de kaders, buiten de perken en buitensporig.
Jessica Voorwinde heeft als projectleider in 2018 vooral de focus gehad op het project Ferrotopia van Atelier Van Lieshout. Naast Ferrotopia zijn onder meer de volgende kunstprojecten op de werf door Jessica gerealiseerd: Void Non Void van Gabriël Lester (2018), Monolight van Zoro Feigl (2018), The After Glow III van Navid Nuur (2019), NDSM, a magazine door Mr Motley (2019).
Ook werkte Jessica aan ‘Happiness’, een project samen van kunstenaar Dries Verhoeven, en de absurdistische installatie Landing Strip van Willem de Haan.
Happiness, 2019 - Dries Verhoeven
In zijn nieuwste installatie verkent Dries Verhoeven de wereld van kunstmatig geluk dat zich in toenemende mate aandient in de vorm van drugs, pijnstillers en antidepressiva. Op straat staat een klein apotheekgebouw. Een humanoid - een menselijk uitziende robot - werkt er als apothekersassistente. Ze vertelt ons over de middelen waarmee we tegenwoordig onze mentale conditie kunnen bijstellen. Bewegen we richting een wereld waar we lyrisch zijn op afspraak, programmeerbaar in ons gevoel? ‘Happiness’ benadert het gebied waar mens en kunstmatigheid samenvallen, waar artificiële middelen ons helpen weer of meer mens te zijn, of dat menszijn juist voor even te verlaten.
Landing Stip, 2019 - Willem de Haan
Op donderdag 4 juli 2019 opent multidisciplinair kunstenaar Willem de Haan zijn absurdistische installatie Landing Strip, dat onderdeel uitmaakt van het project Airport Noord. De landingsbaan die op de Y-Helling wordt gesuggereerd, is tot en met woensdag 24 augustus 2019 op de NDSM-werf te zien.
Willem de Haan benadert serieuze vraagstukken op een cartooneske, sculpturale en soms lachwekkende manier, om hiermee een ode te brengen aan een bepaald object, onderwerp of situatie. Met Landing Strip maakt hij een site-specifieke installatie in opdracht van de Stichting NDSM-werf. De Haan brengt een eerbetoon aan de weidsheid van de werf en gaat dieper in op de vraag waarvoor deze multi-inzetbare ruimte, die oorspronkelijk diende voor internationale infrastructuur, in de toekomst gebruikt kan worden.
NDSM, a magazine by Mr Motley, 2019 - Mr Motley
Stichting NDSM-werf lanceerde samen met Mister Motley op woensdag 17 april een magazine over gentrificatie, kunst in de openbare ruimte, het nachtleven en stedelijke ontwikkeling. Met tientallen schrijvers en kunstenaars is er gewerkt aan een uitgave om antwoord te vinden op de vraag hoe we in een samenleving die steeds meer draait om efficiëntie, ruimte kunnen behouden voor dingen die dat per definitie niet zijn.
Met o.a. Willem de Haan, Shamiro van der Geld, Milo Vermeire, Lieneke Hulshof en Jaap Scheeren.
he After Glow III, 2019 - Navid Nuur
Beeldend kunstenaar Navid Nuur is gefascineerd door de werking van de menselijke waarneming. Zijn werken zijn daardoor een samenspel tussen materiaal, architectuur en zintuigelijke verschijnselen. Licht en duisternis zijn hierin al jarenlang een terugkerend element. Voor Navid Nuur is licht allesbehalve eenduidig. In zijn serie THE AFTER GLOW beschouwt Navid de tomeloze mogelijkheden ervan.
THE AFTER GLOW III is hierin zijn nieuwste kunstwerk, voor op de NDSM-werf gemaakt. Het kunstproject is op drie vaste locaties te zien, waar het zich vermengt met de architectuur van de oude scheepswerf.
Monolith, 2018 - Zoro Feigl
Monolith betreft een vergelijkbaar object als de monoliet uit Kubricks film 2001: A Space Odyssey*. Het grote verschil is dat er hier water van beneden naar boven over de rechthoekige vorm stroomt om aan de achterkant weer neer te kletteren. Alle werken van Feigl worden aangedreven door een bepaalde techniek, die misschien niet eens altijd even ingewikkeld is, maar wel iedere keer weer zorgt voor een indrukwekkend en groots beeld. Dit werk staat symbool voor het geheimzinnige en onverklaarbare in onze wereld. De herkomst en de kracht die al dan niet uitgaan van het object in de film blijven ondoorgrondelijk, zo is het in de echte wereld net zo goed nog steeds niet mogelijk om overal grip op te krijgen.
Ferrotopia, 2018 - Atelier van Lieshout
Ferrotopia was een kunstinstallatie in de openbare ruimte, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum inéén ontworpen door Atelier van Lieshout. De kunstinstallatie was een ode aan ijzer (ferro=ijzer) en bestond uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Onderdelen hiervan waren gedurende de afgelopen drie jaar al te zien op de Ruhrtriënnale in Bochum (Duitsland) en bij het Centre Pompidou in Parijs (Frankrijk). Op de NDSM-werf werd daarbij ook een nieuw werk gepresenteerd; het Valhamerhuis, een plek voor destructie en recycling. Het ensemble werd afgemaakt met de unieke Happy Gietloods, een volledig ingerichte en bedrijfsklare metaalwerkplaats, smederij en gieterij.
Rondom het kunstwerk was er wekelijks randprogrammering in samenwerking met o.m. Partizan Publik, KinderAtelier NDSM, Amsterdam Dance Event, MuseumNacht, Mu Eindhoven en uiteraard Atelier Van Lieshout. De programmering bestond uit tentoonstellingen, presentaties, lezingen, debatten, dance events, workshops e.m..
Void-no-Void, 2018 - Polylester
Gabriel Lester ontwierp Void-Non-Void. Void-Non-Void is een lichtkunstwerk dat de duisternis van de NDSM-werf voelbaar maakt. Wit licht flikkert tegen de binnen- en buitenkant van de zes bij drie meter hoge wanden. In een oogwenk verandert het object van een witte kubus naar een zwarte doos, van een lege huls naar een gevulde kern en van een blinde vlek tot een indringend nabeeld. Na de heldere lichtinval gloeien je ogen in het donker nog even na.